Nærbilde av fyldig, mørkebrun kaffegrut med et strukturert, granulært utseende, ideelt for gjenbruk av kaffegrut.

5 enkle tips til gjenbruk av kaffegrut

Utforsk de utallige måtene å gjenbruke kaffegrut på! Oppdag kreative og miljøvennlige måter å utnytte kaffegruten din på, fra hagebruk til hjemmelagde skjønnhetsprodukter.

Kaster du kaffegruten etter å ha brygget kaffe hjemme? Da er det verdt å få med seg disse 5 enkle tipsene til gjenbruk av kaffegrut før den går i søpla. Nærmere 7 av 10 nordmenn drikker kaffe hver dag. Selv om kaffekonsumet har holdt seg noenlunde stabilt, er det flere og flere som tenker mer bærekraftig når det gjelder produksjon av kaffe. Derfor er det også fint at man kan gjøre andre ting selv, som å gjenbruke kaffegruten.

Hvorfor gjenbruke kaffegrut?

De fleste av oss kaster gruten rett i søpla. Det er flere måter å resirkulere kaffegrut på, men den mest kjente måten er å gjenbruke det som gjødsel. Kaffe(grut) inneholder koffein og antioksidanter som er god på å bekjempe blant annet cellulitter, mørke ringer under øynene og ytterligere symptomer på eldre hud. I tillegg er kaffegrut et godt alternativt til rengjøringsmiddel. Her får noen måter du kan gjenbruke kaffegruten på. 

1. Kaffegrut til matlaging

Det er mange måter å bruke kaffegruten når det kommer til matlaging. Kaffegrut i marinader vil gi gjøre kjøttet mer mørt og den bitre kaffen vil gi en deilig smak på kjøttet. Du kan også bruke kaffegruten i chilliretter og sjokoladekaker for å fremheve smaken.

2. Kaffegrut til kroppen

En god skrubb trenger ikke å koste for mye. Faktisk trenger den ikke å koste noe. Drikk opp kaffen og spar på gruten. Bland kaffegruten med litt kokosolje og vitamin e-olje for en å få en mild skrubb til kroppen. Kaffegruten er effektiv på å eksfoliere død hud og oljen tilfører fukt. Ønsker du en grovere skrubb kan vitamin e-oljen erstattes med salt. 

Toppvisning av naturlige hudpleieprodukter på en hvit linoverflate, inkludert såpestykker på et trebrett, en bolle med gjenbruk av kaffegrut, en skje og gule glassflasker

3. Kaffegrut mot vond lukt

Kaffe har en deilig duft som kan brukes for å minimere og absorbere vond lukt i huset. Vond lukt i kjøleskapet? Tørk kaffegruten på et bakepapir, legg det i en bolle og plasser bollen i kjøleskapet. 

Kaffegruten kan også brukes til å fjerne lukt fra fingrene etter oppkutting av hvitløk og fisk. Du kan blant annet bruke kaffeskrubben som nevnt ovenfor for å skrubbe bort vond lukt.

4. Kaffegrut som rengjøringsmiddel

Kaffegrut er et godt alternativ om man vil unngå sterke rengjøringsmidler. Når kaffegruten blandes med natron kan det brukes som et skuremiddel til gryter og panner, men vær oppmerksom på at kaffe fargen kan smitte over på visse overflater. 

5. Kaffegrut som gjødsel

Kaffegruten inneholder viktige næringsstoffer som nitrogen, kalium og magnesium som plantene elsker. La gruten tørke på et bakepapir for å lettere strø utover.  

Person som heller bearbeidet kaffegrut i en burlapsekk til gjenbruk av kaffegrut ved siden av en haug med kaffekirsebær på en gårdsbruk.

Flere artikler

Skroll til toppen