Stabler av ulike tebokser på en treflate utendørs, akkompagnert av en svart katt, omgitt av høstløv med uskarp naturlig bakgrunn.

Smakfull te til kontoret fra Black Cat

Te er som vin – dens aroma er i høy grad avhengig av det jordsmonn og klima den vokser i. Selv klimatiske endringer mellom hver innhøsting …

For å kunne oppnå jevn kvalitet må teen derfor blandes.

Te lages av blader og knopper fra teplanten Camellia sinensis, en hardfør eviggrønn busk som trives under tropiske og subtropiske forhold opp til en høyde av 7000 fot. Planten trenger minst 1700 mm jevnt regn i året og en grunn som lett dreneres. Den gror godt i de fleste jordsmonn selv om de største avlingene kommer fra områder med sur jord slik som Assam.

I høyereliggende områder vokser teen langsommere og blir derfor av en finere kvalitet. Tebuskene må være tre år gamle før de kan høstes, men de beskjæres fra de er to år for å sikre at de frembringer rikelig med blader samt at de skal få den rette formen og høyden for kommersiell plukking.

Plukking utføres for det meste av kvinner og krever stor dyktighet for å få frem den beste kvaliteten. Som regel blir de to første bladene og en knopp plukket samtidig og lagt i kurver som plukkerne bærer med seg på ryggen. Det endelige produkt er en fjerdedel av vekten av de nyplukkede bladene.

Produksjonen av sort te, som representerer størstedelen av forbruket i den vestlige verden. (Wiki)

GRØNN TE

Grønn te er vanligvis beskrevet som uoksidert, hvor ingen kjemisk endring oppstår under produksjonen. Bladene blir stekt eller dampet umiddelbart etter innhøstingen for å stoppe oksideringsprosessen. Produksjonsmetoden er forskjellig fra land til land, men den grunnleggende metoden innebærer som oftest en kort visnetid på 2-3 timer for å la noe av vanninnholdet i bladene fordampe, deretter tilførsel av varme ved damp eller steking, for å drepe enzymene som gjør det mulig for bladene å oksidere. Deretter foretas det flere runder med rulling og steking for å forme og tørke bladene. 

Noen ganger er bladene rullet eller formet for hånd, noe som gir hver te sitt eget karakteristiske utseende – for eksempel de små kulene i Gunpowder, eller den øyenbryn formede teen Chun Mee (som betyr Precious Eyebrows) osv . Etter formingen av teen, eller noen ganger mens formingsprosessen pågår, blir teen tørket i wok-lignende panner, i lukkede ovner, på kurver eller kluter satt over glødende kull eller i tørketromler. Metodene for forming og tørking av teen varierer fra land til land. Fargen på brygget te, kan variere fra en blek strå farge eller blek gul-grønn til en strålende jade grønn. Smaken kan være søt og kremet, rund, litt gressaktig, eller merkbart vegetal. Men grønn te kan også være bitter og snerpende, og det ville være feil å anta at dette alltid er en feil. Noen te drikkere finner dette svært ønskelig. Brygging til din smak er rett og slett et spørsmål om å kontrollere tid, temperatur og mengde te som brukes.

SORT TE

Som all te, kommer også sort te fra planten Camallia Sinesis. Sort te er fullt ut oksidert, det vil si at bladene har gått helt bort fra sin opprinnelige grønnfarge og til brun-sort. I grønn te har denne oksideringsprosessen blitt utelatt så tebladene fortsatt er grønne. De viktigeste områdene hvor det dyrkes sort te er Kina, India, Sri Lanka og Kenya. Variasjonen på de sorte teene kommer hovedsakelig av forskjellen i prosesseringen og i hvilken region den vokser.

I Kina blir det vi kaller sort-te, definert som «rød te» på grunn av den kobber-røde fargen fra likøren den produserer.

Sort te har mer robuste smaksnoter i motsetning til syrligheten og lettheten I grønn te. Sort te blir ofte sammenlignet med vin fra Muscateldruer og fra Burgunddistriktet. Når den hviler på tungen kommer smak av krydder og hint av mørk frukt som plommer og rosiner. Sødmen i sort te blir ofte sammenlignet med sjokolade og honning. Fargen i koppen går fra en myk gyllen rav til granatrød til dypbrun.

ROOIBUSH

Rooibush (Aspalathus linearis) er en busk som blir 1-2 meter høy og har mange små grener. Den dyrkes utelukkende på slettene i Cedarberg regionen i Sør Afrika, og høstes mellom januar og mai. Dette er den populære nasjonaldrikken i Sør Afrika. Bladene og stilkene blir plukket, kuttet, knust, oksidert og tørket i solen. Dens naturlige sødme gjør den til en ekte glede i både sin rene form og som smaksatt variant.

Rooibush får sin karakteristiske røde farge og fyldige smak under oksidasjonen. Den blir lys rød/orange i koppen og gir en fruktig og litt syrlig smak. For å produsere grønn rooibush, stoppes oksidasjonen. Grønn rooibush har en mye lettere smak enn oksidert rooibush. Rooibush er rik på mange mineraler som jern, kalsium, kobber, sink, mangan, magnesium og alfa-hydroksysyre. Den inneholder også antioksidanter som aspalathin og nothofagin, og de ekstremt potente og allsidige fenoliske antioksidantene. De helsemessige fordelene rooibush sies å ha er for eksempel at det kan være bra mot hodepine, søvnløshet, astma, eksem, benskjørhet, allergier og motvirke rynker. Å drikke rooibush kan også lette magekramper, samt at det øker immunforsvaret i kroppen. Rooibush er naturlig koffeinfri og du kan nye den forfriskende drikken hele dagen både kald og varm.

FRUKT OG URTEBLANDINGER

Våre valgte blandinger tilbyr en deilig fruktig godbit sammensatt av kjente norske så vel som eksotiske frukter og urter. Valgte ingredienser og gode smaker kombineres for å danne velsmakende komposisjoner som kan nytes varme eller avkjølte, som en herlig forfriskning.

Disse smaksatte variantene er basert på grønn te av utmerket kvalitet. Kombinasjonen med nøye utvalgte smaker og naturlige ingredienser, gjør hver enkelt kopp til en deilig smaksopplevelse.

Flere artikler

Skroll til toppen