En skje som løfter skummende kaffe fra en presskannekaffe i rustfritt stål.

Slik lager du perfekt presskannekaffe

Presskannekaffe. Vi har samlet noen enkle råd fra våre lidenskapelige kaffetekniker til hvordan du lager perfekt presskannekaffe.

Vi har samlet noen enkle råd fra våre lidenskapelige kaffetekniker til hvordan du lager perfekt presskannekaffe. Presskannekaffe; det er like enkelt som det høres ut, men enkelt betyr ikke nødvendigvis at kaffen blir perfekt. Her har du noen gode råd som kan hjelpe deg med å lage god presskannekaffe hver dag. 

Invester i god kaffe

Hva som definerer «god kaffe» bestemmes av personlig smak og hva man foretrekker. Det finnes store forskjeller når det kommer til kaffebønner og brenning. Vi anbefaler å bruke arabicabønner, men prøv deg litt frem for å finne den kaffen som faller mest i smak. Det er også viktig at kaffen er malt når man skal lage kaffe med presskanne. Skal du ha gode bønner er det viktig at de har blitt behandlet riktig på alle nivåer. Brente bønner skal også behandles som en ferskvare, så ta utgangspunkt i at de har holdbarhet i cirka én måned.

"Det viktigste valget du kan ta er å investere i god kaffe av ordentlig kvalitet. Kaffen du serverer blir ikke bedre enn bønnene du velger å bruke"

Hvor mye kaffe og hvor mye vann?

Mengde kaffe du bruker vil også påvirke smaken. Det vanligste er å bruke omtrent 50-60 gram kaffe per liter vann eller 6 gram kaffe per desiliter vann. 60 gram tilsvarer cirka 8 toppede store spiseskjeer.

Kan være lurt å forvarme presskannen

Det kan være lurt å varme opp presskannen før du bruker den. Slik slipper du at kaffen blir fort kald, forteller Otto. Dette gjøres enkelt ved å fylle presskannen med varmt vann på forhånd og la den stå noen minutter før bruk.

Temperatur på vannet

Kaffebønnene er allerede ferdig brent og vi ønsker ikke å brenne de enda en gang med alt for varmt vann. Kokende vann på 100 grader brenner bort gode smaker i kaffebønnene. Hell på vann som holder mellom 92-96 grader og rør rundt. La den så stå i cirka 4 minutter før du presser ned, tipser Otto. Det viktigste er at vannet ikke når kokepunktet, men være ganske nærme. Dersom vannet allerede har kokt opp, kan du la det stå i et halvt minutt etter at det slutter å koke. Da vil vannet ha landet på den perfekte temperaturen. Bruk gjerne et termometer for å være sikker, sier Otto.

Rør om godt

Det er viktig å røre rundt før du presser, ettersom det vil danne seg vakuum i kaffegruten om du ikke gjør det. Jo mer kaffen blandes i vannet, jo mer smak vil du også få, forteller Otto.

Barista-tipset 

La kaffen trekke 4-5 minutter etter at du har rørt den. Kaffegruten ligger nå som et lokk på toppen. Kakk forsiktig hull på dette med en skje. Da vil du se at det kommer «gult» skum opp. Dette er ofte litt urene stoffer/smaker som kan gjøre kaffen sur og man vil smake mindre av den runde fyldige smaken. Trykk ned “stempelet” rett før du serverer.

En skje som løfter skummende kaffe fra en presskannekaffe i rustfritt stål.
Melk helles i en presskannekaffe fylt med kaffe, og skaper bobler på overflaten.

Server med engang

Om du har dårlig tid og vil gjøre alt klart før gjestene, medarbeiderne eller kundene kommer, er kaffen det siste du bør spare så mye tid på. Det beste er å servere kaffen med det samme, det er da den smaker aller best, sier Otto. Presskannekaffe er svært enkelt, men for å kunne sikre deg at du gang på gang vil kunne servere den beste kaffen, er det avgjørende at du har kontroll på hva som vil påvirke kaffens smak. Ved å følge instruksene ovenfor er du godt sikret mot tabber. Prøv deg frem og se hvilke kombinasjoner som gir deg den beste kaffeopplevelsen.

Oppsummering 

  • Ikke kjøp den billigste kaffen. Invester i god, kvalitetskaffe. Vi anbefaler arabicabønner
  • Lær deg hvor mye kaffe (gram/antall skjeer) som er riktig for din presskanne
  • Skyll presskannen i varmt vann (forvarming)
  • Ikke bruk for varmt vann. Altfor varmt og kokende vann kan brenne kaffebønnene enda en gang.
  • Rør rundt (vær litt tålmodig)
  • Nyt umiddelbart

Flere artikler

Skroll til toppen