Mangfoldig gruppe kolleger som håndhilser og smiler rundt et konferansebord under et kaffemøte, med bærbare datamaskiner og kaffekopper synlige.

5 tips for et vellykket kaffemøte

Personlig nettverksbygging kan virke skummelt til å begynne med, særlig ansikt til ansikt. Her er 5 tips for et vellykket kaffemøte.

Nettverksbygging er en av de mest elskede og hatede sidene ved karrierevekst.
Noen mennesker liker å bygge nettverk mens andre unngår det for enhver pris. Det er mange som skinner i situasjoner med nettverksbygging på nett, men som blir helt tause på fysiske arrangementer.

Vi lever kanskje i en digital verden, men nettverksbygging ansikt-til-ansikt har ikke mistet sin viktighet. Tilstedeværelsen av nettverksbygging på nett gjør faktisk personlig nettverksbygging enda sterkere når det gjelder å skape en unik forbindelse. Å ta steget og sette opp et kaffemøte for nettverksbygging kan virke skummelt – det er enkelt å trekke seg unna slike møter i en verden av direkte meldinger, e-poster og nettforumer.

Slik gjennomfører du et perfekt kaffemøte:

  1. Vær forberedt. Å bare “ta det på sparket” vil ikke gjøre nytten. Det er ingenting som er verre enn å ha et møte med noen som ikke har særlig mye å si – spesielt hvis du driver med nettverksbygging under jobbsøket ditt. Foreta dine undersøkelser og forbered et emne og spørsmål. Det er best om det ikke virker som om du leser fra et manus, men sørg for å holde samtalen flytende.
  2. Fjern presset. Nettverksbygging ansikt-til-ansikt kan legge press på selv den mest ekstroverte av oss. Når det kommer til å skape en sosial eller profesjonell forbindelse er det lett å legge mye press på seg selv. Fjern noe av presset ved å huske at selvtillit er nøkkelen til den markedsføringen av deg selv som er involvert i nettverksbygging. Hvorfor skulle ikke denne personen like å knytte seg profesjonelt til deg?
  3. Ikke forvent for mye. Selv om det er viktig å forberede seg for et nettverksbyggingsmøte, bør du også prøve å ikke ha for høye forventninger. Hvis du går inn i møtet og forventer at denne personen umiddelbart skal ringe sjefen sin og be dem om å ansette deg, så legger du bare opp til å feile. Ha et åpent sinn og fokuser på å virkelig bli kjent med personen før du trekker forhastede slutninger.
  4. Gjør deg komfortabel. Nettverksbygging i det virkelige liv kan være litt anstrengende hvis du ikke er vant til det. Prøv å gjøre deg selv så komfortabel som mulig på nettverksbyggingsmøtet ditt. Dette betyr ikke at du skal møte opp i joggebukser, men prøv i stedet å holde den profesjonelle samtalen lett og ledig. Nettverksbygging trenger ikke være for stivt, du kan snakke uformelt om sport eller popkultur hvis det er noe den andre personen er interessert i.
  5. Husk: desperasjon er ikke kult. Ingenting er mindre tiltrekkende enn desperasjon. Å skape en forbindelse bør skje naturlig. Prøv å ikke tvinge deg på personen du bygger nettverk med. Denne personen vil kunne se om du desperat prøver å snike deg inn i en mulighet eller om du virkelig er ute etter å skape en tilknytning til dem. Vis din interesse ved å bruke tid på å stille spørsmål om deres nåværende arbeid, karriere eller bransje.
  6. Fokuser på å utvikle et forhold. Å skape en langvarig nettverksforbindelse avhenger av å bygge et forhold. Et kaffemøte med noen gir ikke et forhold – det kreves energi for å skape en forbindelse med andre. Bruk tid på å bli kjent med denne personen og lær så mye om dem som du kan. Du har en god start hvis du virkelig er interessert, og et nettverksforhold vil følge etter.
  7. Respekter tiden deres. Hold nettverksbyggingsmøtet ditt etter tidsplanen. Hvis du sier til denne personen at du vil snakke med dem i 30 minutter, så bør du avslutte innen denne tiden. Hvis dere har fått kontakt og fortsatt snakker etter den avtalte tiden, så kan dette være et godt tegn.
  8. Hold kontakten. Avslutt nettverksbyggingsmøtene dine ved å snakke om å holde kontakten. Vurder å snakke om å ta en kaffe igjen eller spørre om de har planer om å delta på et bransjearrangement som du er interessert i å dra på. Når du har forlatt kaffemøtet, send dem en e-post for å takke for at de tok seg tid til å møte deg og sørg for at du fortsetter å ta kontakt med dem. Forbindelser må være gjensidige.

Personlig nettverksbygging kan være skummelt til å begynne med, men forbindelser som skapes ansikt-til-ansikt vil ha en positiv effekt på karrieren din. Avtal et kaffemøte for nettverksbygging i dag!

Flere artikler

Skroll til toppen