Tre glass ulike kaffetyper med varierende melkeinnhold, fra venstre til høyre: lett, medium og svart kaffe, mot hvit bakgrunn.

Kaffeskolen: 9 ulike kaffetyper – Kort forklart

Det finnes et hav av ulike kaffetyper og flere måter å brygge kaffen på. Vi forklarer kort og enkelt de mest populære og ulike kaffetypene.

Kaffe er en av de mest forbrukte drikkevarene globalt, etter vann. Med et hav av variasjoner og bryggemetoder, kan det være utfordrende å finne sin perfekte kaffedrikk. Caffè lungo, macchiato og mange andre varianter kan virke forvirrende ved første øyekast. Målet med dette innlegget er å gi deg en enkel forklaring på hver kaffetype, slik at du kan finne den kaffen som passer best til din smak og preferanser.

Ulike kaffetyper

Espresso

Espresso er en veldefinert og kraftig kaffedrikk som fremstilles ved å la varmt vann passere gjennom finmalt kaffe i løpet av en kort tidsramme, vanligvis 25-30 sekunder. Denne bryggemetoden resulterer i en konsentrert kaffevæske som serveres i små porsjoner (rundt 50 milliliter). Espresso kjennetegnes av sin bemerkelsesverdig intense smak og fyldige konsistens, og den danner grunnlaget for en rekke andre kaffedrikker, inkludert cappuccino, latte, og Americano.

Et enkelt shot espresso, som representerer ulike kaffetyper, i et klart, dobbeltvegget glass, merket "espresso 30ml av espresso (enkeltshot)" på hvit bakgrunn

Americano

Americano er en sublim kaffedrikk av høy kvalitet som oppnås ved å tilsette varmt vann i en enkelt eller dobbel espresso. Denne prosessen resulterer i en kaffedrikk med samme styrke og raffinement som espresso, men med en mildere smaksprofil. Dette gjøres ved å erstatte melken som vanligvis finnes i espressobaserte drikker med varmt vann, noe som gir en mer delikat smakssammensetning. Syns du at en vanlig espresso blir for intens, kan en americano være et godt alternativ. 

Caffè Latte

Caffè Latte er en forseggjort kaffedrikk kjennetegnet av en sublim blanding bestående av omtrent 1/3 espresso og 2/3 steamet melk. Denne delikate kaffedrikken er toppet med et frodig melkeskum og gir en mild og utsøkt smaksopplevelse som minner om cappuccino, men med mindre melkeskum. 

Caffé Mocca

Caffè mocca er en herlig kombinasjon av varm sjokolade og cappuccino, som fremstilles ved å blande sjokoladepulver eller sirup med en espresso-shot, varm melk, melkeskum og en topping av pisket krem. Denne delikate amerikanske drikken har mye til felles med en caffè latte, men skiller seg ut ved at den inkluderer sjokoladesirup og/eller sjokoladepulver for en ekstra smakfull opplevelse.

Cappuccino

Cappuccino er en italiensk kaffedrikk som består av dobbel espresso shot, varm melk og melkeskum. Den ligner på en caffè latte, men har betydelig mer melkeskum. Prosessen innebærer at varm melk helles over espressoen, og toppes deretter med pisket krem eller fyldig melkeskum.

Caffé Lungo

Caffè Lungo betyr rett og slett en «lang» espresso. Drikken består av enkel eller dobbel espresso og lages med ca dobbelt så mye vann kontra en vanlig espresso. Dette resulterer i en større mengde kaffe i koppen enn en vanlig espresso, og det gir en mildere smak med mindre konsentrert og intens karakter enn en tradisjonell espresso.

Cortado

Cortado er en stor favoritt i Portugal, Spania og Latin Amerika og nytes vanligvis på ettermiddagen. Cortado består av espresso og steamet melk, og serveres gjerne i et lite glass.

Macchiato

Det finnes to typer macchiato (italiensk for markert) og de er veldig ulik i smak. Espresso macchiato lages av en enkel eller dobbel espresso som toppes med litt melkeskum. Latte macchiato derimot består hovedsaklig av steamet melk som er toppet med en halv espresso. Altså er kaffen enten markert med litt melk eller med litt espresso.

Velg riktig kaffebønner

Det finnes en mange flere kaffetyper, men dette er de mest populære drikkene som nytes overalt i verden. Mye av det samme går igjen når de ulike kaffetypene lages, men små detaljer som ulik mengde vann eller melk gir hver kaffedrikk en god og unik smak. En annen viktig ting å vite er at det man benytter to ulike kaffebønner når man lager kaffe: arabica og robusta. Hvilke type bønner du bruker vil påvirke smaken på kaffen din helt, uansett hvordan du tilbereder kaffen.

Flere artikler

Skroll til toppen