Det gule skummet øverst vil du ikke ha…eller? Presskannekaffe; det er like enkelt som det høres ut. Men, enkelt betyr ikke nødvendigvis alltid perfeksjon. Det gjør det imidlertid dersom du følger disse enkle rådene fra vår lidenskapelige kaffetekniker.

Tekst/Intervju: Lizbeth Osnes

Kort sagt:

  • Ikke kjøp den billigste kaffen (anbefaler arabicabønner)
  • Lær deg hvor mye kaffe (gram/antall skjeer) som er riktig for din presskanne.
  • Skyll presskannen i varmt vann (forvarming)
  • Ikke brenn kaffen med kokende vann
  • Rør rundt (vær litt tålmodig)
  • Nyt umiddelbart

Kaffe, vann, press – klar, ferdig gå.
Det er omtrent så enkelt som det, men for å sikre at du får den perfekte kaffekoppen hver dag, bør du følge disse enkle rådene:

1. Invester i god kaffe

“Det viktigste valget du kan ta, er å investere i god kaffe av ordentlig kvalitet. Kaffen du serverer blir ikke bedre enn bønnene du velger å bruke”, forteller Otto Marius Øksne, Kaffetekniker hos Kaffebryggeriet AS.

Hva som per definisjon er «god kaffe», avhenger av din personlige smak. Det finnes store forskjeller når det kommer til både bønner og brenning, så her er det viktig at du prøver deg frem mot veien til å finne den perfekte kaffesmaken for deg. – Det er også viktig at kaffen er malt for å brukes til nettopp presskanne, legger han til. Skal du ha gode bønner er det viktig at de har blitt behandlet riktig på alle nivåer. – Brente bønner skal også behandles som en ferskvare, så ta utgangspunkt i at de har holdbarhet i cirka én måned, sier Otto.

2. Mengden kaffe sammen med vann

Mengde kaffe du bruker vil også påvirke smaken. – Det vanligste er å bruke cirka 50-60 gram kaffe per liter vann, eller seks gram kaffe per desiliter vann. 60 gram tilsvarer cirka 8 toppede store spiseskjeer.

3. Forvarm presskannen

– Det kan være lurt å varme opp presskannen før du bruker den. Slik slipper du at kaffen blir fort kald, forteller Otto. Dette gjøres enkelt ved å fylle presskannen med varmt vann på forhånd, og la den stå noen minutter før bruk.

4. Perfekt temperatur på vannet

– Kaffebønnene er ferdig brent, de vil ikke bli brent en gang til. Kokende vann på 100 grader brenner bort gode smaker. Hell på vann som holder mellom 92 og 96 grader, og rør rundt. La den så stå i cirka fire minutter før du presser ned, tipser Otto. Det viktigste er at vannet ikke når kokepunktet, men være ganske nærme. Dersom vannet allerede har kokt opp, kan du la det stå i et halvt minutt etter at det slutter å koke. Da vil vannet ha landet på den perfekte temperaturen. – Bruk gjerne et termometer for å være sikker, sier Otto.

5. Røre godt rundt

Det er viktig å røre rundt før du presser, ettersom det vil danne seg vakuum i kaffegruten om du ikke gjør det. – Jo mer kaffen blandes i vannet, jo mer smak vil du også få, forteller Otto.

Barista-tipset

Etter du har rørt rundt, la den trekke 4-5 minutter. Kaffegruten ligger nå som et lokk på toppen. Kakk forsiktig hull på dette med skjeen. Da vil du se at det kommer “gult” skum opp. Dette er ofte litt urene stoffer/smaker som kan gjøre kaffen sur og man vil smake mindre av den runde fyldige smaken. Trykk ned “stempelet” rett før du serverer.

6. Servere kaffen med det samme

Om du har dårlig tid og vil gjøre alt klart før gjestene, medarbeiderne eller kundene kommer, er kaffen det siste du bør spare så mye tid på. – Det beste er å servere kaffen med det samme, det er da den smaker aller best, tipser Otto. Presskanne-kaffe er svært enkelt, men for å kunne sikre deg at du gang på gang vil kunne servere den beste kaffen, er det avgjørende at du har kontroll på hva som vil påvirke kaffens smak. Ved å følge instruksene ovenfor er du godt sikret mot tabber. Prøv deg frem, og se hvilke kombinasjoner som gir deg den gode kaffe-opplevelsen.