Hvorfor kontorkaffen din trenger en oppgradering – støttet av forskning.
I disse dager er det sjeldent man ser et kontor som ikke har en kaffemaskin. Flere studier viser til og med at å drikke kaffe er en av de viktigste delene av arbeidsdagen, og et imponerende antall mennesker hevder at de rett og slett ikke kan leve uten. I følge en undersøkelse utført av Staples drikker 84% av arbeidere kaffe hver dag og føler at dagen deres ikke har startet før de har fått sin første kopp. Det er derimot ikke alltid nok å ha en kaffemaskin på kontoret. Det er flere grunner til at det er viktig for arbeidssteder å tilby ikke bare kaffe, men god kaffe

  1. God kaffe er et viktig og rimelig frynsegode på kontoret

Gratis kaffe er kanskje ikke den mest verdifulle fordelen en arbeidsgiver kan tilby, men å ha en kaffemaskin bidrar til en god kontorkultur og et positivt arbeidsmiljø. En kaffemaskin alene kommer selvfølgelig ikke til å tiltrekke eller holde på ansatte og vil heller ikke bedre de ansattes tilfredshet uten andre tiltak. Det er imidlertid vanskelig å forestille seg en god arbeidsplass med glade og fornøyde ansatte som ikke har god kaffe.
I følge en undersøkelse utført av Staples ville én av fire arbeidere sagt fra seg ferien sin for å holde på sin daglige kaffekopp og, interessant nok, én av tre hevdet at de heller ville løpe helt naken nedover en travel gate enn å slutte å drikke kaffe i ett år!

Selv om det å spandere en god kopp kaffe på dine ansatte er en liten gest, betyr ikke det at det ikke er viktig – det får folk til å føle seg bedre ivaretatt og øker tilfredsheten på arbeidsplassen. I følge data fra NCDT er faktisk over 50% av arbeidere som drikker kaffe på jobben ikke fornøyd med kaffetjenestesituasjonen deres.

  1. Å drikke kaffe kan øke produktiviteten din Kaffe er ingen trylledrikk, men koffein er det mest brukte psykoaktive stoffet og det påvirker hjernen din på flere måter.

Den mest kjente effekten av koffein – og den mest nyttige for trøtte kontorarbeidere – er dens evne til å holde deg våken. Vi vet alle at kaffe får oss til å føle oss bedre og mindre trøtte, men hvordan dette faktisk fungerer er et mysterium for noen.
Koffein påvirker hjernen på to hovedmåter: det øker dopaminnivået og blokkerer adenosinreseptorer. Dopamin er en nevrotransmitter og dette stoffet er kjent for å få oss til å føle oss vel, fordi det er ansvarlig for følelsen av glede og andre positive følelser. På den andre siden er adenosinreseptorene ansvarlige for å å få oss til å føle oss slitne og trøtte. Koffeinmolekyler “lurer” dem til å tro at vi har fått nok søvn.

De mindre kjente fordelene med kaffe inkluderer forbedret hukommelse:
en studie utført av en gruppe forskere ved John Hopkins University viste at koffein forbedrer minnekonsolidering i opptil 24 timer etter inntak. Dette betyr at dersom du drikker kaffe rett etter å ha lært noe nytt, vil du huske det bedre neste dag. En annen studie av norske forskere konkluderte med at å drikke kaffe kan lindre smerter forbundet med skrivebordsarbeid. De som drakk kaffe før de utførte kontorarbeid registrerte faktisk betydelig lavere smertenivå i nakke, rygg, håndledd og armer.

  1. Kaffepauser er nødvendige for et sunt arbeidsmiljø

Selv om flere helsefordeler har blitt anerkjent de siste årene, vil mange si at den største fordelen med å drikke kaffe er den sosiale delen. En dansk forsker utførte en studie av hvordan kaffepauser hjelper ansatte med å takle stress på arbeidsplassen. Studien konkluderte med at muligheten til å samles foran en kaffemaskin hjalp de ansatte med å forme et ‘mestringsfellesskap’ som hjalp dem med å bearbeide stress.
En annen studie utført i Hongkong viste at å drikke koffeinholdig kaffe forbedret samarbeidsvillige holdninger. Personer som drakk kaffe uttrykte dessuten sine negative følelser på en mer åpen måte, som førte dem til å søke støtte fra andre og dermed knytte bånd.

I 2017, for første gang siden National Coffee Association (USA) startet innsamling av data om kaffe for 68 år siden, har inntaket av traktekaffe sunket til bare halvparten av alle kaffedrikkere. Samtidig har det daglige forbruket av espressobaserte drikker nesten blitt tredoblet siden 2008. Forskningen deres viste at 59% av kaffekoppene som inntas daglig betraktes som gourmet. Dette inkluderer gourmetkaffe (fine, hele eller malte bønner), iskaffe/kaffe blandet med is, kaldbrygget kaffe, nitrogenkarbonert kaffe og espressobaserte drikker som cappuccino, espresso, latte, café mocha, macchiato, caffè americano og flat white.
Årsaken til denne vaneendringen er antakeligvis generasjonsforskjellene innenfor arbeidsstyrken: de yngre arbeiderne er den såkalte millenniumsgenerasjonen og deres forbruksvaner er veldig annerledes fra den forrige generasjonen. Dette gjelder også forbruk av kaffe. Inntaket av gourmet-kaffedrikker steg faktisk fra 13% til 36% blant aldersgruppen 18-24 år og fra 19% til 41% blant aldersgruppen 25-39 år. Antallet for espressobaserte drikker alene steg fra 9% til 22% for 18-24-åringene og fra 8% til 29% blant 25-39-åringene.

Den nye generasjonens fokus på nyskapning og spesialitetskaffe driver frem en stor endring i kaffetrendene og vi kan kun forvente at dette vil øke i 2018. Heldigvis har markedet for kaffemaskiner tilbud fra ulike leverandører og det finnes et alternativ for enhver smak.

  1. Kaffe er ikke helseskadelig (i det hele tatt!)

I motsetning til det man trodde for noen år siden, er ikke kaffe skadelig for helsen din. Studier har faktisk vist at moderat inntak av kaffe kan være en del av et sunt kosthold. Dessuten har kaffedrikking blitt koblet til flere helsefordeler og redusert risiko for et antall sykdommer som kreft, diabetes, Parkinson og Alzheimer. I følge en annen studie vil to eller flere kopper kaffe hver dag hjelpe mot leversykdommer.

  1. Bærekraftige kaffeløsninger

Sist, men ikke minst, er bærekraftighet en veldig god grunn til å oppgradere kaffetjenestene i din bedrift. Forbruk av kaffe har ofte blitt forbundet med problemer rundt økonomisk, miljømessig og sosial bærekraftighet. Å velge bedre kaffe og kaffemaskiner betyr ikke kun at man får bedre kvalitet og smak på kaffen, men det hjelper også miljøet og holder kaffehandelen mer rettferdig.

Det er mange grunner til at det å ha en god kaffemaskin er en fordel for kontoret, så du vil kanskje unne deg denne enkle goden. Å tilby kvalitetskaffe til dine ansatte vil forbedre arbeidslivet og produktiviteten deres og det vil bli et høyt verdsatt tillegg til kontorlokalet.